Saturday, June 29, 2013

muetz

salam semua

mula-mula ais nak mintak maap kalau maklumat yang ais sampaikan tak mencukupi haha
daya ingatan ais tak sebagus kalian
maap!

jadik hari ni ais nak cerita pasal muet

kepada pelajar undang-undang dan tesl khususnya
sangat lah mementingkan muet ni
sebab kena dapat band 4

(tapi ais cerita pengalaman ais jela ok? tiada kaitan hidup or mati dgn sesiapa)
p.s perkataan muetz kat tajuk tu melambangkan muet amek dua kali hahahah k takde kaitan bye.

muet band dia sampai 6
majoriti budak malaysia dapat 3 haha *takda sumber, opinion je ^-^
lagi tinggi "band" tu, lagi power la tahap english anda--rasanya
so kalau dapat band 4 tu alhamdulillah la bangat2
sbb anda lepas average #eh?
tapi jangan bangga diri sangat sbb ada yang dapat band 5 (uuuuuuuuuuu)

so pengalaman ais dalam hidup bermuet ni (haha -.-)
ais dua kali ambil muet
1st try dapat band 3
2nd try baru dapat band 4

daripada pengalaman ini
ais paham yang sebenarnya benda ni boleh buat kalau ada usaha

jujur ais cakap masa 1st try to ais siapkan pensel je
tak study haprak pun- siap tengok tv ada anugerah bintang popular berita harian yang tema disneyland tu=_=
so pegi konfiden
dapat result menangis tertonggek, tergolek

yang sedihnya
bazir je tinggal kat kampus extra 2 hari sbb nak amek muet (kena bayar rm5 satu hari!)
kat kuantan pulak tu huenghueng
dah la ramai dah balik untuk cuti
aku terkandas /nangis/

ha! untuk pengetahuan semua
ujian muet ni ada dua kali, diulangi DUA KALI setiap kali ambil
sbb satu kali untuk -Speaking sahaja
satu kali untuk reading, writing and listening

kesian ayah ais kena hantar ais pergi kuantan siap tido sana
sebab masa tu tengah cuti sem -.-
pedih

btw, ais mengaku and ais dpt band 3 sbb ais mmg malas
time tu ais salahkan pihak muet sbb kedekut markah (pfft)
tapi sebenarnya ais yg malas (pfft darab dua)

masa 2nd try pegi boleh buat
sbb ais buat latihan en
so, rajin kan diri!

so 2nd try
sebab ais kena amek lagi sekali nak dapatkan band 4

//nangis//

masa 2nd try ni pun perit gak
tapi tak perit sangat la sbb stay rumah member
kenyang wa cakap lu duduk umah dia
asyik makan nasi jek XD

yang best tu pasal duit
kitorang kena amek kereta sewa asdfghjkl
mahal lak tuh! rm 200 minyak lagi -.-
dah la aku tak reti drive nasib baik wajie ada
so drive la dari kuantan ke raub

sebenarnya nak amek kat muar,
dekat la dengan rumah ais
check2 habis! sabooo je
kena la amek kat raub
so tinggal sana--- Thanks pakcik, makcik, n Zu!

and seperti yang ais kata tadi,
muet kena datang 2 kali kan?
yang 2nd time kena naik bas -_-
dah la tempat bas kat kuantan tu ngada2 tukar2 pulak sana sini =..=
leceh habis.....

Tengok ni, duit minyak, kereta sewa, tambang bas, T^T
yang paling sengkek duit muet kalau nak amek lagi sekali rm 100 wooooo
so sayangilah duit anda
baik buat beli makan, kenyang
beli barang kpop pun dapat
tak pun baju and shawl T~T

So nasihat ais yang tak berbelah bagi
sebab ais dapat hard lesson
untuk pengalaman muet ni:-

1st Korang amek la yang dekat dengan rumah
lagi best tido makan kat rumah sendiri
hotel ke tempat stay ke takyah kena bayar semua
Senang pegi balik parents boleh hantar
Kalau amek kat tempat lain?
Tempat kat mana tau tau satu hal, Tambang semua pegi balik? wah wah
kaya lain cita la, nak tido pun kena bayo u.u

2nd Pegi la isi borang muet tu cepat2 dah tau korang dah nak kena amek
ni last minit baru nak pilih
hambek semua tempat yang awak nak tak dapat
cam ais ni haaaa /.\
Lagi cepat lagi bagus

ha yang paling penting
no 3 ni

>> dah tau nak amek muet tu study la leklok
ni overkonfiden je mentang2 banyak speak english dengan kawan
N please beli buku -.- Korang boleh study kat dalam tu ada latihan,
praktis bebanyak, tu je Key dia
apa2 buku muet pun boleh-asalkan korang buat
beli banyak tak buat latihan buat apa
Cari masa untuk buat! Jangan lengah :-)

semoga berjaya!

and kalau ada pape soalan tanya je kat ruangan komen
takyah memalu sangat XD